Hasta Bakıcısı İstanbul Alya İK Danışmanlık

Kategoride Diğer

Bakıcı ajansları 2003 yılından bu yana Çalışma Bakanlığı tarafından denetlemeye alınmış resmi kurumlardır. Buralara iş başvurusunda bulunan adaylar sabıka kaydı başta olmak üzere, sağlık raporlarını ve ikametgahlarını bildirmek zorundadır. Bu şartları sağlamaları ailelerin adaylarla görüşme öncesinde yapmaları gereken güvenlik kontrollerini ajansların yapmasını zorunlu kılar. Profesyonel bir ajans ile çalışmanın diğer bir kolaylığı ise istediğiniz kriterlere uygun adayların ön mülakatlar sonucunda elenerek ve referans kontrolleri yapılarak karşınıza getirilmesidir.

Hasta yakınlarımız söz konusu olduğunda işi şansa bırakmayız. Günümüz büyükşehir yoğunluğunda zamandan da tasarruf etmek adına ailelerin güvenilir bir bakıcıya hızlıca ulaşmaları için yapmaları gereken ise bu firmalar arasındaki en profesyonel ile iletişim kurabilmektir.

Ülkemizde en çok tercih edilen resmi firmalardan biri İstanbul ve İzmir gibi iki büyük şehirde 3 merkeziyle hizmet veren Alya Danışmanlık. Çocuk bakıcı, hasta bakıcı, ev temizlik elemanları gibi ev personeli istihdamında uzmanlaşmış olan Alya Danışmanlık, 15 yılı aşkın tecrübesiyle bugüne kadar 6.000’den fazla ailenin eleman ihtiyacına çözüm buldu.

Bu kadar önemli bir konuda özellikle ilk kez bakıcı alacak olan aileler için Alya Danışmanlık şirket müdürü Rabia Şeyma Kuvan ile ‘hasta bakıcısına sorulması gereken sorular’ hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik.

Merhaba. Öncelikle kendinizden ve bu işe nasıl başladığınızdan biraz bahseder misiniz?

Merhaba. Ben 21 yaşından beri ailem ile beraber bu sektörde başı çeken firmalardan biri olan Alya Danışmanlık’ta aktif bir şekilde çalışıyorum. Başlarda aileme yardım etmek için işe başladığım şirketimizde 2015 yılından beri müdür olarak görev almaktayım ve Bakırköy şubemizin başındayım. 15 yıl öncesinde kendi yaşlımıza eleman ararken tanıştık danışmanlık şirketleri ile ve bu sektörün aileler için ne kadar önemli olduğunu süreci yaşayarak öğrendik.

Sizce aileler için bakıcı bulmak neden bu kadar zor?

Bakıcı bulmanın zorluğu öneminden kaynaklanıyor. Bir fabrikaya eleman aldığımızda aday eğitimine göre değerlendirilir ama aynı çatı altında yaşayacağımız ve en önemlisi yaşlımızı ya da çocuğumuzu emanet edeceğimiz kişiyi seçmek ailemize üye seçmek gibidir. Eğitimi, kültürü, temizlik anlayışı, konuşma ve giyim tarzı, referansları gibi birçok maddede değerlendiririz adayları. Bu süreci kendi içinde çözebileceğini düşünen çoğu ailemiz uzun uğraşlar ve yorgunluk sonucunda yine bize dönmektedir. Çünkü kendileri ilan verseler de büyükşehirlerde yaşayan hiçbir ailemizin o kadar fazla aday ile mülakat yapacak zamanı olmuyor.

Bakıcı olmak için şirketinize başvuran kaç aday var? Bu başvuruları ailelere nasıl ulaştırıyorsunuz?

Tatiller ve özel günlerde değişmekle beraber ayda ortalama 80 ila 100 özgeçmiş kayıt etmekteyiz. Bakıcı olmak için şirketimize başvuran adaylardan yarısı ilk mülakatta elenir. İlk görüşmede uygun olduğunu düşündüğümüz adayların arasından ailelerimizin kriterlerine uygun olanların bilgilerini 4 ayrı şekilde kayıtlarımıza geçiyoruz. Eleman arayışında bulunan ailelerimizin talebine göre kendileriyle öncelikle mesaj – mail yoluyla bilgi paylaşımında bulunuyoruz. Özgeçmişlerini uygun buldukları adaylar ile isterlerse telefon üzerinden görüntülü görüşme yaptırıyoruz isterlerse de ofisimizde ya da ailemizin ikamet adresinde yüz yüze görüşme organize ediyoruz.

Sizi diğer firmalara göre öne çıkaran nedir?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı tamamen resmi çalışan şirketimiz diğer firmalardan farklı olarak ailelerimize 2 ay boyunca “sınırsız eleman değişikliği” hakkı vermektedir. En uygun elemanı bulana kadar yeni aday yönlendirmesi yapıyoruz. 

Bunun anlamı iki taraf için de zaman kaybı olmaması adına ailelerimizin her seferinde ilk kez eleman alıyormuş gibi ilgili ve özverili bir hizmet görecek olmalarıdır.

Şirketiniz ile ilgili gelecek hedefleriniz neler?

Kadın istihdamının her geçen gün arttığı düşünüldüğünde yıllar geçtikçe bakıcılara daha çok ihtiyaç duyacağımız elzemdir. Dolayısıyla zaman içinde bize daha çok iş düşmektedir. Birinci hedefimiz Ankara, Antalya gibi büyükşehirlerimize de ofisler açıp, eğitimli personellerimiz ile oradaki ailelerimize de profesyonel hizmeti götürebilmek.

İkinci hedefimiz ise Avrupa’da çalışmak isteyen bakıcı adaylarımızın önünü açmak. Bunu da Almanya, Hollanda ve İsviçre gibi genç nüfusun hızla tükendiği ülkelerin yabancı işçi alım yasaları kapsamında gerçekleştirmek istiyoruz. Şu anda Avrupa’ya sadece Bulgaristanlı ve Romanyalı gibi Avrupa vatandaşlarımızı gönderebilirken, kısa bir zaman sonra Türk vatandaşlarımızı da Avrupa’da iş sahibi yapabilmek için hazırlıklarımız devam etmektedir.

Profesyonel bir şirket yerine kendi imkanları ile bakıcı arayan ailelerimiz için öneriniz var mı?

Tabii. Ülkemizde ev personeli olarak en çok ihtiyaç duyulan elemanlar hasta bakıcıları. Kendi imkanları ile bakıcı arayacak zamanı olan ailelerimiz için, bir hasta bakıcısı adayına mülakatlarda sorulması gereken ve bilmeniz gereken her şeyi aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.

Neden Hasta Bakıcısı?

Ev veya hastane ortamında bakılması gereken hastalarınızı güvenerek teslim edeceğiniz tecrübeli hasta bakım elemanlarıyla çalışabilirsiniz. Bakıma ihtiyaç duyan yakınlarınız için daha öncesinde sizin hastanıza benzer hastalara bakmış bir refakatçi ve hasta bakıcı ile anlaşarak süreci kendiniz için de, hastanız için de daha kolay hale getirebilirsiniz. Alya Danışmanlık olarak biz İstanbul – İzmir ve çevre illerde 2009’dan bu güne temin ettiğimiz profesyonel hemşire ve hasta bakıcılarla hasta yakınlarının hayatını kolaylaştırmakatan mutluluk duyarız.

Hasta Bakıcı Görevleri

– Günlük yaşam aktivitelerinin desteklenmesi

  – Yürüme zorluğu çeken hastaların destekle yürütülmesi

  – Felçli hastaların tekerlekli sandalyeyle taşınması

  – Tv izleme, kitap – gazete okuma gibi konularda hastaya eşlik edilmesi

– Kişisel temizlik yardımı / Tuvalet – Banyo

  – Felçli hastalar için bezlenme veya sürgü yapılması

  – Banyo yaptırma

  – Vücut tıraşı

  – Giyinme / soyunma desteği

  – Hastanın kıyafetlerinin yıkanması, ütülenmesi, giyinirken destek olunması

– Ağızdan verilen ilaçların hazırlanması ve takibi

  – Doktorun verdiği listeye göre hangi ilacın ne zaman verileceğini takip etmek

– Hayati bulgu takibi

  – Nabız / tansiyon / solunum / ateş ölçümü

– Beslenme desteği

  – Hastaya ait yemeklerin yapılması, hasta ihtiyaç duyuyorsa yedirilmesi

– Günlük fiziksel aktiviteler

  – Egzersiz ve masaj desteği

– Arkadaşlık / sohbet ve vakit değerlendirme.

– Hastaya rutin hastane kontrollerinde refakat etmek.

– Doktorlarını hastalık seyriyle ilgili bilgilendirmek.

Hasta Bakıcılarının Karakteristik Özellikleri:

– Normal düzeyde genel yeteneğe sahip,

– Ruhen ve bedenen sağlıklı,

– Yardımsever, şefkatli, güler yüzlü,

– Sabırlı ve hoşgörülü,

– Titizliğe önem veren,

– Sorumluluk sahibi,

– Programlı çalışan,

– Etkili iletişim kurabilen,

– Hızlı ve doğru karar verebilen kimseler olmaları gereklidir.

Yatılı Hasta Bakıcısı

Yatılı hasta bakıcısı çalışma süresi 24 saattir. Hastasıyla aynı evde yaşayan hasta bakıcı baktığı hastaya acil durumlarda müdahale edebilmek için kimi zaman aynı odayı paylaşmaktadır. Örneğin trakeostomili bir hastanın aspirasyonu çok sık yapılması gerekiyorsa hasta bakıcısının gözü sürekli hastanın üzerinde olmalıdır. Bu gibi durumlarda hasta bakıcı sürekli hastanın yanında kalır. Geceleri bu tip bakımlara ihtiyaç duymayan hastalar için bakıcılar ayrı odada kalabilirler. Yatılı hasta bakıcısı haftanın 6 günü 24 saat hastasıyla beraber yaşarken, haftada bir gün 24 saat izin kullanmaktadır.

Gündüzlü Hasta Bakıcı

Gündüzlü hasta bakıcısı çalışma süresi ortalama 8-9 saat civarıdır. Ekstrem durumlarda bu süre uzayabilir. Durumu çok ağır olmayan hastalar için tercih edilen gündüzlü hasta bakıcısı, haftanın 5 ya da 6 günü çalışabilir.

Yatalak Hasta Bakıcısı

Yatağa bağımlı hasta kendi ihtiyaçlarını karşılayamaması sebebi ile devamlı profesyonel bir bakıcıya ihtiyaç duymaktadır. Yatalak hastalarda kronik hastalıklar bulunduğundan ilaçlarının düzenli takip edilmesi, öğünlerini ve ara öğünlerini düzenli alması gerekmektedir.

Yatalak hasta bakımında dikkat edilmesi gerekenler;

– Hastada sonda veya katater takılı ise her gün kontrol etmek.

– Hijyenik olması adına düzenli olarak yatak çarşaflarını değiştirmek.

– Bilinci kapalı hastalara özel tedavi programları uygulamak.

– Deri kurumasını önlemek için düzenli nemlendiriciler sürmek.

– Yatalak hastalardaki kas ve iskelet zayıflamalarına karşın düzenli fizik tedavi uygulamak.

Yatağa bağımlı hasta bakımında fizyolojik bakımların yanında sosyolojik ve psikolojik destek de son derece önemlidir. Bilinci açık hastaların sosyolojik durumları değerlendirilerek onlar ile küçük uğraşlar gerçekleştirmek hastanın ruh sağlığı açısından çok önemlidir.

Alzheimer Hasta Bakıcısı

Alzheimer hastalığı kişinin hafızasını yavaş yavaş yitirmesi olarak bilinir. Belleğindeki mevcut bilgileri yitiren hasta, belli bir zaman sonra günlük hayatındaki aktivitelerini tek başına yerine getiremez hale gelir.

Alzheimer hastaları özel bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle bakıcı olarak çalışan personelin dikkatle seçilmesi ve hasta bakım elemanının bu hastalık konusunda bilgi sahibi olması çok önemlidir.

Alzheimer hastası bakımı için kişiye özel çözüm yöntemleri uygulanır.

Bu sebepten dolayi hasta bakıcının

– İyi bir gözlemci olması

– Hastayı iyi tanıması

– Çok sabırlı olması

– Empati yapabilmesi gereklidir

Hasta kimi zaman defalarca söylenen sözü tekrar tekrar sorabilir. Bakıcı hastaya nazik davranmalı ve onu incitmemelidir.

Alzheimer hastası, hastalık ilerledikçe ihtiyaçlarını gideremeyecek duruma gelebilir. Bakıcı buna hazırlıklı olmalı ve hastaya her zaman destek olmalıdır.

Hemşire ve hasta bakıcı arayışlarınızın çözümü için bizi aramanız yeterli.

2009’dan bu yana İstanbul – İzmir ve çevre illerde bizden bebek bakıcısı, dadı ve çocuk bakıcısı temin edip memnun olan ailelerimizin arasında yer alın.

Hayatınızı kolaylaştıracak elemanlar temin etmekten mutluluk duyarız.

Bakıcı arayışında olup adaylarla mülakat yapacak zamanı olmayan ailelerimiz, profesyonel bakıcılarla hemen bir araya gelebilmek için İstanbul / Bakırköy, İzmir / Alsancak ve İzmir / Karşıyaka ofislerimizle alyaik.com adresinden ya da 02126601646 numaralı telefon hattımızdan bize ulaşabilirler. 

Alya Danışmanlık İnsan Kaynakları Ltd. Şti.

(0 212) 660 16 46

Zuhuratbaba Mah. İncirli Cad. Nur Apt. 45/6  

Bakırköy / İstanbul

- Advertisement -- REKLAM -
Son Eklenenler

İlginizi Çekebilir