Fiziksel Hastalıklar gibi Dijital Hastalıklar Var

Kategoride Diğer

Dijitalleşme, teknolojinin hızla ilerlemesi ve sanal dünya. Her şey bu dünyada belki çok güzel ama zararlarının farkında mıyız?

ANA TV Dijital ekrenlarında Öğr. Gör. S. Nilüfer Pekşen tarafından sunulan Nilüfer’le Hayata Dair programında dijital detoks konuşuldu.

Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Kadriye Kobak’ın konuk olduğu programda dijitalleşmenin kaçınılmaz olduğuna, farklı bir dünyada mükemmellik sunduğu için bireyleri kendine çektiğine değinildi. Fiziksel hastalıklar gibi dijital hastalıkların da artık varlığından bahsedildiği programda dijital detoksun gerekliliğine değinen Kadriye Kobak, “Dijital dünya bize ‘mış gibi’ hayatlar sunuyor. Bu inanılmaz dünyaya girmekten kendimizi alıkoyamıyoruz. Dikizlemekten, gözetlemekten ve belki gözetlenmekten hoşlanıyoruz aslında. Bu durum, farkındalığımızı geliştirebilirsek dur diyebiliriz, ama dur demeyi beceremiyorsak patolojik durumlara yol açabilir. Arzu edilir benliğe kavuşmak, beğeni almak, onaylanmak bu durumu hızlandırıyor ve giderek bağımlı hale geliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Zeka Oyunları’ oynanan kafeler açılabilir

Yapılan araştırmalardan elde edilen verilere göre birçok insanın telefonundan ayrı vakit geçiremediğinden ve bunun da kaygı bozukluklarına neden olduğunu belirten Kobak, “Bir de sosyal medyadan ayrı kalırsak neleri kaçırırız, bizsiz eğleniyorlar endişesi taşıyan, sosyal karşılaştırma yapan, ben bunu yaparken o ne yapmış merakı olan bir kesim var. Bu da depresif, kaçırma korkusu, kıskançlık gibi duygudurumlara neden oluyor. Bu tip bağımlılıklardan kurtulmak için kendi çabanız, yetmiyorsa yardımcı unsurlar bulmanız gerekir. Dijital detoks uygulaması içeren tatil planları yapılabilir. Yurtdışında var olan ve teknolojinin içeriye girmesinin yasak olduğu ve sadece zeka oyunlarının oynandığı kafeler var, burada da örnekleri olabilir” dedi.

Gereksiz bildirimleri silmekten korkmamamız gerektiğini söyleyen Kobak, “Kaliteli uyku için teknolojiyi uyuduğumuz odaya sokmamalıyız. Hobiler ve hatta dijital detoks arkadaşları edinmek de bir yoldur. Sosyal medyada ne kadar vakit geçirdiğinizi analiz eden uygulamalar da bağımlılığınızı ölçmek konusunda yardımcı olacaktır” önerisinde bulundu.

https://youtu.be/AGEGxNGv-7Y 

- Advertisement -- REKLAM -
Son Eklenenler

İlginizi Çekebilir